رشد اینترنت نسل ۴ در ایران


  همه روزه ابزارهای هوشمند و تکنولوژی های پیشرفته و هم چنین اپلیکیشن های قوی و جدیدی تولید می شوند که همگی این امکانات نیازهای جدیدی را می طلبند. یکی از جنبه های قابل توجه تکنولوژی سرعت اینترنت همراه می باشد. با پیشرفت تکنولوژی، نیاز بیشتری به اینترنت با کیفیت و سرعت بالاتر برای ارسال و دریافت فایل های مختلف با کیفیت بالا احساس می شود. گرچه کشورهای توسعه یافته مدت زیادی است برای این مسائل برنامه مشخصی پیش روی خود قرار داده اند و هرروزه شاهد ابداعات جدیدتری در جهت پیشرفت تکنولوژی شان هستیم اما در کشورهای کمتر توسعه یافته این مزیت در حال زیرسازی و سرمایه گذاری است. تلفن های همراه امروزه دیگر فقط وسیله ای برای برقراری تماس نیستند، بلکه برای انتقال داده های تصویری، متنی و حتی کنترل بخشهای هوشمندی از زندگی روزمره ما بکار می روند. در این مطلب درباره نسل های مختلف اینترنت همراه صحبت می کنیم و به طور خاص به بیان تفاوت 4G با 4.5G  که آخرین نسل موجود اینترنت کشور می باشند می پردازیم از گذشته تا امروز تغییرات زیادی در نسل های مختلف شبکه تلفن همراه شاهد بوده ایم.

نسل های شبکه تلفن همراه

قبل از اینکه بخواهیم به بیان تفاوت 4G با 4.5G بپردازیم بد نیست نگاهی به نسل های مختلف اینترنت یعنی 4.5G، 4G، 3G، 2G و نیز نسل پیش روی اینترنت همراه یعنی نسل پنجم یا همان 5G بیندازیم. حرفG مخفف کلمه Generation و یا همان نسل می باشد. هر نسل جدید که روی کار می آید قاعدتا مسئله ی سرعت انتقال و پهنای باند را مرتفع می سازد اما همانطور که می دانیم پیشرفت غیرقابل کنترل دنیای تکنولوژی پیوسته نیاز به، به روز کردن پیوسته ی پروتکل ها و سخت افزارهای پایه برای برقراری ارتباط بین کاربران سراسر جهان را دارد.

نسل دوم  2G

در نسل دوم اینترنت یعنی 2Gتلفن های همراه وسیله ای برای برقراری تماس و ارسال پیامک به یکدیگر بودند GSM .، نام یکی از استانداردهای نسل دوم است که سرعت انتقال اطلاعات در GSM، از ۱۴٫۴ کیلوبایت بر ثانیه بیشتر بود.این سرویس متعلق به دهه 90 بود، مشترکان در این دوره افزایش پیدا کردند و شرکت ها به بهبود کیفیت، افزایش مناطق تحت پوشش و پیشرفت خدمات خود پرداختند.

نسل سوم 3G

با شروع قرن جدید مخابرات نیاز به یک انقلاب بزرگ داشت و آن هم نسل سوم شبکه تلفن همراه 3G بود. 3G برخلاف GSM که نسلی برای انتقال صدا و پیام بود، این نسل جدید سرعت بالا برای انتقال فایل های چندرسانه ای را فراهم ساخت. در نسل سوم همه چیز در قالب اطلاعات دیجیتال منتقل شد و امکاناتی از قبیل تماس های تصویری بی سیم، با کیفیت مناسب قابل استفاده گردید. نسل سوم شبکه های تلفن همراه یا 3G، در سال 2003 به آمریکا وارد شد. با کمترین سرعت اینترنت 144 کیلوبایت بر ثانیه، قرار بود شبکه موبایل با باند پهن را تأمین کند؛ اما امروزه به خاطر انواع مختلف 3G، یک کانکشن از این نوع می تواند سرعتی بین 400 کیلوبایت بر ثانیه تا ده برابر بیشتر از آن را برایتان فراهم کند. حداکثر سرعت در 3G به 42 Mbps می رسد ولی در ایران طبق قوانین جمهوری اسلامی این سیستم را حداکثر تا سرعت نیم مگابیت یا 0.5 Mbps ارائه می دهد.

نسل چهارم 4G

سیم کارت های مبتنی بر نسل سوم شبکه های تلفن همراه ( 3G) در برخی موارد، سرعت قابل قبولی برای تلفن های هوشمند فراهم می سازند، اما مشکل اینجاست که در برخی مواقع دیگر، سرعت اتصال به اینترنت در این سیم کارت ها به هیچ وجه قابل قیاس با سرعت اینترنت خانگی نیست و در مواقع نیاز، نمی توان چندان روی سرعت آن حساب کرد. نسل چهارم اینترنت همراه، پاسخ مناسبی برای این نیاز است. در واقع زیرساخت های موجود3G در بسیاری از کشورها دیگر نمی تواند جوابگوی نیاز روزافزون مشترکان باشد. کارشناسان مخابراتی در طراحی4G کوشیدند حجم بیشتری از داده های دیجیتال را در سیگنال های رادیویی بگنجانند و به این ترتیب سرعت و کارایی شبکه خود را افزایش دهند. افزایش حجم داده تبادلی و نیز افزایش توان ارائه خدمات به کاربران، از اصلی ترین ویژگی های 4G است. یکی دیگر از مزیت های 4G، کاهش تاخیر است.

این موضوع در بسیاری از کاربردهای تلفن همراه (نظیر بازی های آنلاین) از اهمیت زیادی برخوردار است. کاهش تاخیر همچنین سبب طبیعی تر جلوه کردن صدا در مکالمات تلفنی و نیز می شود. خوب است بدانیم تاخیر درشبکه های 4G LTE بین 20 تا 40 هزارم ثانیه است. 4G به راحتی و به صورت هوشمندانه می تواند افزایش ناگهانی حجم ترافیک دریافتی را مدیریت و ترافیک اضافه را به دکل های مجاور منتقل کند. همچنین 4G دارای قابلیت خودترمیمی نیز می باشد. یعنی در صورت بروز مشکل در یکی از دکل ها، این موضوع را بصورت هوشمندانه درک کرده و کاربران را به سایر دکل های فعال اطراف هدایت و متصل می کند.

امروزه اکثر گوشی های هوشمند تلفن همراه به اینترنت نسل 4 دسترسی داشته و می توان به سادگی با استفاده از شبکه سیم کارت در آن ها اقدام به فعال کردن اینترنت 4G نمود.

نسل پنجم  5G

تاریخ نشان می دهد که تقریباً در هر دهه، نسل جدیدی از شبکه های سلولی ارائه شده است. با این اوصاف در چند سال اخیر باید منتظر نسل پنجم باشیم. از سال ها قبل روی این فناوری مطالعه شده و تلاش بر آن است که نه تنها سرعت انتقال داده افزایش پیدا کند، بلکه فناوری جدیدی مانند برداشت انرژی بهره برداری شود. همچنین باتوجه به رشدی که اینترنت اشیا در چند سال اخیر داشته، تغییراتی متناسب با اتصال دستگاه ها به اینترنت صورت خواهد گرفت. با این تفاسیر در نسل آینده اینترنت همراه یعنینسل پنجم باید منتظر افزایش سرعت زیادی باشیم که باعث می شود تفاوت سرعت بین 5G با 4Gبسیار بالاتر از تفاوت 4G با 4.5G باشد.

رشد اینترنت نسل ۴ در ایران

تفاوت 4G با 4.5G

نسل 4.5 در واقع واسطی میان نسل 4 مخابراتی و نسل 5 است. در هنگام بحث در رابطه با اینترنت نسل 4.5G، گاها با عباراتی مانند 4G+، LTE-A، LTE-Advanced و یا LTE-Advanced Pro به جای 4.5G مواجه می شویم که صحیح ترین لفظ برای آن 4.5G است؛ چرا که این عبارت به یک نسل ارتباطی اشاره دارد و فناوری ها و تکنیک های ارتباطی دیگر، زیر مجموعه آن هستند. در واقع به صورت پایه، نسل 4.5 با بهبود ارائه خدمات توسط نسل 4، از چند تکنیک مخابراتی استفاده می کند تا بتوان از یک شبکه نسل 4 و چند ابزار سخت افزاری، به سرعت های به مراتب بالاتری دست یافت.ایده و پایه و اساس اصلی4.5Gبا استفاده از سه تکنولوژی 256 QAM، Massive MIMO و Carrier Aggregation به دست آمده است که با تلفیق آنها توانایی دستیابی به سرعت های تا بیش از 1 گیگابیت بر ثانیه در بستر مخابراتی نسل 4 ممکن می شود. این تکنولوژی های اضافه شده اساس تفاوت 4G با 4.5 G را تشکیل می دهند.

از سوی دیگر باید همه تکنیک های بکار رفته به دستیابی به سرعت بالاتر ارتباطی ختم شود. از این رو مودمی که برای برقراری ارتباط مورد استفاده واقع می شود باید بتواند سرعت های ارسال و دریافت داده در حد استاندارد 1 گیگابیت بر ثانیه را ارائه دهد. در این حالت به این نتیجه می رسیم که مودم های مورد استفاده در تکنولوژی 4.5G باید حداقل از کتگوری 6 مخابراتی با سرعت ارسال داده 300 مگابیت بر ثانیه و سرعت دریافت 50 مگابیت بر ثانیه برخوردار باشد، که این یک مورد دیگر از سری تفاوت 4G با 4.5G می باشد. در این حالت با استفاده از تکنیک های مورد اشاره در فوق، می توان به سرعتی بسیار بالاتر از این دو عدد دست یافت. ماکزیمم سرعت تعریف شده برای نسل 4.5 نیز 1.2 گیگابیت بر ثانیه است.

ایرانسل در بیانیه‌ای خبری اعلام کرد که خدمات 4.5G یا همان +4G خود را در ۱۲۱ شهر سراسر کشور راه‌اندازی کرده است و کاربران این اپراتور می‌توانند از این خدمات استفاده کنند.

این اپراتور تلفن همراه،‌ «خدمات اینترنت پهن‌باند همراه (FDD-LTE یا همان LTE) خود را روی دو فرکانس ۱۸۰۰ و ۲۶۰۰ مگاهرتز ارائه می‌کند و این توانایی گوشی یا مودم کاربر در اتصال هم‌زمان به هر دوی این فرکانس‌ها است که آن را به 4.5Gا(LTE-A یا +4G) تبدیل می‌کند. تمامی این موارد؛ پایداری شبکه، افزایش پهنای باند و سرعت بالاتر اتصال کاربران به اینترنت را در بر خواهد داشت.»

ایرانسل این سرویس را در فروردین‌ماه امسال برای نخستین بار در ایران در شهرهای تهران و مشهد مقدس راه‌اندازی کرد و گسترش پرشتاب پوشش آن را مد نظر قرار داد. هم‌اکنون پس از گذشت کمتر از یک سال، این سرویس را در ۱۲۱ شهر ایران و در دسترس ایرانسلی‌ها قرار داده است.

تعداد فرکانس‌های دریافتی توسط موبایل یا دستگاه دریافت‌کننده در فناوری 4.5Gا (LTE-A یا +4G) بستگی به مودم LTE آن دستگاه یا موبایل دارد. مودم‌های Cat 4 و پایین‌تر قابلیت استفاده از این فناوری را ندارند. اکثر مودم‌های همراه و تلفن‌های هوشمند دارای قابلت 4G در سال‌های اخیر از دریافت‌کننده LTE cat 4 استفاده می‌کردند؛ اما از سال گذشته گوشی‌های پرچم‌دار و حتی گوشی‌های میان رده برندهای برتر موبایل از دریافت‌کننده‌های Cat 6 (با نهایت سرعت دریافت ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه) و Cat 9 (با نهایت سرعت ۴۵۰ مگابیت بر ثانیه)‌ استفاده می‌کنند.

پس برای دریافت اینترنت پرسرعت بر بستر فناوری 4G، در هنگام انتخاب گوشی به نوع دریافت‌کننده LTE آن دقت کنید.

آمار منتشره از مقایسه فناوری‌های دسترسی به اینترنت نشان می‌دهد اینترنت نسل سه و چهار، ۸۶ درصد استفاده کاربران را شامل می‌شود.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر انواع سرویس‌های موجود در اینترنت در ایران، به‌دلیل داشتن ویژگی‌های متمایز از هم، برای کاربران با شرایط مکانی و موقعیتی متفاوت ارائه می‌شود. سرویس‌های پرسرعت فراهم‌شده از سرویس‌های ثابت تا نقطه به نقطه و درنهایت همراه را شامل می‌شوند که هر سرویس نیز در خود دارای انواع مختلفی سرویس‌های متمایز از هم است که کاربران اینترنتی بسته به شرایط و نیاز خود می‌توانند مناسب‌ترین سرویس را انتخاب کنند.

مطابق آخرین آمار منتشره در وب‌سایت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، تا پایان سال ۱۳۹۷، استفاده از اینترنت استفاده نسل‌های سه و چهار اینترنتی، با ۶۴ میلیون و ۱۳۷ هزار و ۱۱۲ مشترک، به ۸۶ درصد رسیده است و نشان از رشد اینترنت سیار دارد.

پس از آن اینترنت پهن‌باند DSL است که با هشت میلیون و ۸۸۱ هزار و ۷۶۷ مشترک، ۱۲ درصد را شامل می‌شود. اینترنت TD-LTE با یک میلیون و ۲۲۳ هزار و ۳۷۷ مشترک، دو درصد را تشکیل می‌دهد و WiFi با ۲۷۶ هزار و ۳۳۹ مشترک، سهمی کمتر از یک درصد دارد.

رشد اینترنت نسل ۴ در ایران

انواع اینترنت پرسرعت کدامند؟

یکی از انواع اینترنت پرسرعت، اینترنت ثابت است که اینترنت‌های ADSL ،VDSL و FTTX را شامل می‌شود؛ این دسته به یک مکان مشخص و محدوده جغرافیایی خاص یا بستر فیزیکی محدود هستند و خارج از این محدوده‌ی مشخص، امکان استفاده از این سرویس وجود ندارد.

اینترنت ADSL جز قدیمی‌ترین سرویس‌های اینترنت در جهان است که با استفاده از خطوط تلفن ثابت و بدون ایجاد مزاحمت برای تماس‌های صوتی، اطلاعات را از مراکز مخابراتی به روی مودم می‌آورد و قابلیت سرعت دانلود تا ۲۴ مگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود تا دو مگابیت را دارد. اینترنت VDSL هم از دیگر انواع DSL است که البته سرعت دانلود و آپلود بیش‌تری دارد.

یکی دیگر از انواع اینترنت پرسرعت، سرویس‌های ثابت بی‌سیم است که انواع ADSL، TD-LTE، وایمکس و اینترنت نقطه به نقطه بی‌سیم را شامل می‌شود. این دسته از سرویس‌ها همان اینترنت پرسرعت ثابت هستند، با این تفاوت که در همان حوزه مکانی قابلیت اتصال بی‌سیم را دارند و هم‌چنین امکان اتصال چند دستگاه، به‌صورت همزمان را فراهم می‌کنند. هم‌چنین اینترنت TD-LTE حداکثر سرعت آزمایشگاهی ۱۱۰ مگابیت بر ثانیه را دارد و حداکثر سرعت عملیاتی آن هم، ۴۰ مگابیت بر ثانیه برآورد شده است.

در کنار سرویس‌های اینترنت ثابت، اینترنت همراه است که در سال‌های گذشته در مقایسه با اینترنت ثابت، رشد بیش‌تری داشته و در مواردی حتی سرعت بیش‌تری ارائه می‌دهد. این سرویس‌ها، قابلیت استفاده در تمامی نقاط تحت پوشش اپراتور خود را دارند، اما به دلایلی هم‌چون دوری از شبکه پوشش شهری اپراتور خود ثبات قطعی سرعت و کیفیت سرویس وجود ندارد. خدمات این سرویس‌های همراه روی گوشی‌های تلفن همراه یا سایر تجهیزات سیم‌کارت‌خور مانند تبلت‌ها قابل دریافت است و خدماتی از قبیل اینترنت نسل دو، نسل سه و چهار ارائه می‌دهد.

مقالات

انواع اینترنت پرسرعت کدامند؟اینترنت 4Gاینترنت ADSLاینترنت TD-LTEاینترنت VDSLاینترنت پرسرعتاینترنت پرسرعت آدربایجان شرقاینترنت پرسرعت آدربایجان غربیاینترنت پرسرعت اراکاینترنت پرسرعت اردبیلاینترنت پرسرعت اصفهاناینترنت پرسرعت البرزاینترنت پرسرعت ایرانسلاینترنت پرسرعت بوشهراینترنت پرسرعت بیسیماینترنت پرسرعت تبریزاینترنت پرسرعت ثابتاینترنت پرسرعت چهارمحال بختیاریاینترنت پرسرعت خراسان جنوبیاینترنت پرسرعت خراسان شمالیاینترنت پرسرعت خوزستاناینترنت پرسرعت در ایراناینترنت پرسرعت در تهراناینترنت پرسرعت سمناناینترنت پرسرعت سیستان و بلوچستاناینترنت پرسرعت شاتلاینترنت پرسرعت شیرازاینترنت پرسرعت قماینترنت پرسرعت کرجاینترنت پرسرعت کردستاناینترنت پرسرعت کرماناینترنت پرسرعت کرمانشاهاینترنت پرسرعت کهکیلویه و بویراحمداینترنت پرسرعت گلستاناینترنت پرسرعت گیلاناینترنت پرسرعت لرستاناینترنت پرسرعت مازندراناینترنت پرسرعت مخابراتاینترنت پرسرعت مشهداینترنت پرسرعت هرمزگاناینترنت پرسرعت همداناینترنت پرسرعت همراه اولاینترنت پرسرعت یزداینترنت نسل  5Gاینترنت نسل 2Gاینترنت نسل 3Gاینترنت نسل ۴اینترنت نسل 4.5Gاینترنت نسل 4Gرشد اینترنت نسل ۴ در ایرانفناوری 4Gینترنت وایمکس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *